ONA uit Lage Mierde, Sint Cecilia uit Vessem en De Vriendschap uit Middelbeers hebben de handen ineengeslagen om nieuw muzikaal talent op een laagdrempelige manier enthousiast te maken voor het samen spelen in een orkest . Het idee om op deze manier (jong)volwassenen te interesseren voor muziek ontstond in Friesland, waar het concept Nij Talint Orkest werd ontwikkeld, een methode voor nieuwe muzikanten, waarbij ze direct samen muziek konden maken.

Om mee te kunnen doen hoeft men geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen.

In dit beginnersorkest kunnen (jong)volwassenen zonder muzikale kennis of ervaring een blaas- of slaginstrument leren bespelen. De drie verenigingen zorgen voor een instrument en een lessenaar en de muzikanten krijgen een complete lesmap.

In 10 repetities van twee uur ervaren de muzikanten hoe leuk en gezellig het is om samen in een orkest muziek te maken. De repetitieperiode wordt afgesloten met een daverend concert, samen met de drie orkesten.

primo-1

Een werkgroep bestaande uit leden van de drie orkesten is enthousiast aan de slag gegaan met de voorbereidingen. Er zijn posters en flyers gedrukt, er zijn interviews gegeven en persberichten geschreven.

De drie verenigingen hebben op dinsdag 5 oktober, donderdag 7 oktober en maandag 10 oktober inloopavonden gehouden, zodat de nieuwe muzikanten voorafgaand aan de repetitie van het orkest nog een instrument konden uitproberen.

Het project Primo Passo is op 17 oktober 2021 van start gegaan met 33 deelnemers. De eerste repetitie vond plaats in De Ster in Lage Mierde. Vanuit de drie verenigingen waren er ondersteuners aanwezig om te helpen bij het leren kennen van het instrument, het in elkaar zetten van een klarinet of saxofoon, hoe je een instrument goed vasthoudt, schoonmaken van het instrument enz. enz. En toen was er het moment om het instrument aan de mond te zetten en te proberen er geluid uit te krijgen. En dat lukte ! Soms nog wat ongecontroleerd, maar gaandeweg kreeg men meer vertrouwen en klonken er mooie tonen.

Tijdens deze eerste repetitie onder de inspirerende leiding van Guus Pieksma, initiatiefnemer van dit succesvolle concept uit Sneek, Friesland en met hulp van ervaren muzikanten van de verenigingen werden in een mum van tijd de eerste 5 noten gespeeld. ..

Enthousiast en trots en al uitkijkend naar de tweede repetitie, waarin Vera Hofman het stokje overneemt van Guus, gingen de muzikanten met instrument en muziekmap naar huis.

Kempen TV heeft van deze eerste repetitie een filmopname uitgezonden.
De reportage is hier te vinden.

Tijdens de tweede repetitie op 24 oktober bleek er veel vooruitgang te zijn geboekt bij de muzikanten: er werd een echt liedje gespeeld !

Bij de 5e repetitie op 14 november was Kempen TV aanwezig om de vooruitgang in beeld te brengen. Deze reportage is hier te zien.

De 6e repetitie op 21 november werd gehouden in De Klep in Middelbeers . De muzikanten repeteren veel en dat heeft resultaat : er wordt tweestemmig gespeeld. Iedereen is zo enthousiast !

Helaas hebben we in verband met de coronamaatregelen moeten besluiten met de repetities te stoppen. Het is voorlopig niet meer mogelijk om in een groot orkest samen te spelen.

Wel is er op 12 en 19 december een online repetitie gehouden waaraan veel muzikanten hebben deelgenomen.

Na uitvoerig overleg hebben we besloten om voorlopig even geen online repetities meer te houden omdat het samen spelen zo belangrijk is.

Zodra het kan willen we in (kleine) groepen gaan repeteren en we gaan de leden die dat willen koppelen aan een buddy om samen te gaan oefenen. Ook kunnen de Primo Passo leden een groepje vormen om samen te gaan repeteren.

primo-3
primo-4

Start typing and press Enter to search